Champagneglas

Champagneglas

Champagne, det mousserande vinet som blivit mytomspunnet världen över och produceras i Norra Frankrike i distriktet Champagne. Det är bubbligt och lite beskt i smaken men bör drickas i tunna, tunna glas av kristall. Speciella högtider såsom bröllop och nyårsafton kräver riktiga champagneglas. De ska vara sådär härligt tunna så man håller de varsamt i sina händer. Själva skålningen bör ske med största försiktighet så att glasen inte går sönder och även så man kan höra den skira klangen som uppstår när glasen möts. Det är omöjligt att dricka något annat, det är helt enkelt uteslutande. Om någon väljer att dricka äkta Champagne ur ett vanligt vinglas blir det lika fel som om någon dricker vatten ur ett champagneglas.

Vackra champagneglas går att gravera och utgör ett extra värde för gästerna vid festen. Jubileumsfesten för företaget inleds med en gemensam skål från ett glas som gästen får ta med sig hem efter kvällen som ett minne. Tillsammans med de övriga gästerna har ni ett gemensamt minne hemma som gör sig påmint med sin gravering på glaset.  Eller varför inte ge bort Champagneglas till brudparet där ni graverat in deras namn och datum. Det blir en minnesvärd gåva som brudparet får användning för varje år när de firar sin årsdag. Glasen brukar vara uppskattade och få en alldeles speciell plats i hemmet.

Champagneglasen är ofta höga och smala på fot, men det finns även modeller som har en lite vidare kupa och inte är så hög. För det mesta förknippas glaset med en hög och smal modell. Modellen med den något vidare kupan är inte lika vanlig och har ett något mer mytomspunnen historia bakom sig som inte gått att bekräfta. Visst är de glasen som är något vidare i kupan läckra, men personligen förknippar jag dem med en Cinzano och en oliv i än en torr Champagne. För mig utstrålar de höga skira glasen på fot Champagne med bubbel.

Champagne förknippas med lyx och har något flärdfullt över sig, och visst är det något speciellt när man får sätta sig i pianobaren i lobbyn och dricka ett glas Champagne ur ett läckert Champagneglas. Måhända kan det vara det skira glaset som gör att man håller det varsamt och på så sätt utstrålar någon form av högmod. Eller är det beskan och det torra som gör att man dricker det varsamt och känner av smakerna i munnen vid varje klunk? Det kan vara en blandning av de båda som gör att man sitter där och funderar och dricker långsamt ur sitt glas för att ingjuta smakerna och dofterna från drycken tillsammans med de spröda tonerna från pianot som spelar sin melodi mjukt och lägger sig som en dimridå över dina tankar.

Sist jag själv drack äkta Champagne satt jag ute i i vildmarken i ett vildmarksbad. Himlen var stjärnklar och frosten hade lagt sig över marken. Jag och min bäste vän firade att vi gått vidare i livet, yrkesmässigt. Vi hade köpt var sitt champagneglas och en liten flaska var, kvällen till ära.  Kvällen inleddes i den vedeldade bastun och lermasker över hela ansiktet för att vi skulle känna oss riktigt vackra till veckan. Därefter gick vi ut och satte oss i badet där vi serverades Champagne i våra nyinköpta glas. Vi gjorde ett avslut för den gemensamma karriären vi haft bakom oss för att blicka framåt. Kvällen blev minnesvärd och kvar finns glaset som ett minne på att vi valde att gå vidare i livet. Ibland går jag förbi hyllan där glaset står och det är oundvikligt att jag slänger en blick på glaset och ibland stannar jag till för att bara hålla i det en kort sekund och skänker en tanke till allt det roliga jag och min väninna haft i livet. Det har slagit mig några gånger att över allt det roliga vi har haft tillsammans blev det Champagneglaset som fick symbolisera kvällen och sätta punkt.

Det är inte alltid glaset blir symbol för slutet utan för det mesta tror jag man ser det som början för något, men i vilket fall så fyller det sin funktion, något symboliskt över det som händer i livet.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*