Matresa till Italien

Vi kan inte diskutera italienska traditioner utan att prata om mat. Det är en viktig del av det italienska livet, och kan vara den italienska traditionen som vi icke-italienare känner till allra bäst. De mest kända italienska rätterna är pasta och pizza, men italiensk mat varierar enormt från en region till en annan. De populära italiensk-amerikanska rätterna brukar hämtas från södra regionen Campania och ön Sicilien, strax utanför södra kusten. Faktum är att de flesta italienare kommer att säga att Italien inte är en monokultur, och italienarna är ofta lika stolta över sitt regionala arv som de är av sin nation som helhet.

Det italienska köket

Italienska köket baseras på bondetraditioner och bygger i stor utsträckning på billiga, lokalt tillgängliga livsmedel. Den italienska befolkningen har historiskt varit ganska fattig och därför varit tvungna att förlita sig på lokalt tillgängliga livsmedel för att skapa sina recept. Det är därför många italienska rätter baseras på enkla ingredienser som ost, pasta, aubergine, oliver och olivolja, liksom andra ingredienser som italienare kan fixa själva eller skaffa sig billigt. I allmänhet handlar det italienska köket om att använda kvalitetsingredienser väl, i stället för matlagningsteknik, vilket skiljer sig mot det franska köket som starkt betonar teknik i sin matlagning.

Semester i Italien

Italiensk mat kommer att vara en stor del för dig under och efter din resa till Italien. Majoriteten av människor blir ofta överraskade av antalet måltider som finns i Italien, särskilt om de förväntar sig att äta pizza, pasta och spagetti under sin semester i Italien. Du kan givetvis fylla alla dina måltider med klassiker från Italien, men du vill nog också försäkra dig att även få en rättvis del av den lokala delikatesser också. Kontrollera att den mat du äter är skapat av lokalt odlade ingredienser och se till att du kopplar matvaran med bra vin och du upplever Italien på sitt mest lämpliga sätt.

Italienska måltider är indelade i tre regionala typer, norra, centrala och sydliga. Medan du besöker norra Italien under din italienska semester, kommer du att uppleva måltider som är mindre ”italiensk” än vad du förväntar dig. Till exempel använder de mindre olivolja och mer smör. De äter också mer ris och majsråvaror här än pasta och tomatsås som inte används så ofta. Italiensk mat i norr innehåller också mycket vilt på landsbygden. Dessa inkluderar vildfåglar, kanin och vaktel. Norra Italien har också några kuststäder och några städer och byar nära strömmar och floder. Så om du besöker norra Italien under din semester i Italien kan du äta mycket fisk och skaldjur.

Den klassiska italienska maten som vi känner till kommer från centrala Italien. Olivolja, ostar och rikligt med tomatsås finns i överföl i de centrala delarna av Italien. Kustområdena här är dessutom välkända för skaldjur. Italiensk matlagning sägs ha varit född i Toscana, som är en region i centrala Italien, så besöka gärna detta området under din matresa i Italien. En del av den perfekta olivoljan tillverkas i södra Italien. Men det är inte så mycket riktig olivolja härifrån som exporteras, så se till att du provar olivolja under din italienska semester. Neapel, en stad söder om Rom är känd för sin pizza och här växer mycket citrusfrukter och här hittar du även många vingårdar. Några av de bästa vinerna på planeten kommer från södra Italien.

Pizza i södra Italien

Matlagningskurs i Italien med vinprovning

Du kan givetvis äta på flera lokala restauranger under din semester i Italien, men det bästa sättet att prova på några av de olika måltiderna som Italien har att erbjuda under din semester är att ta en matlagningskurs eller göra din semester kulinarisk genom guidade matrundor. Många av dessa guidade matrundor inkluderar att fortsätta med vingårdstur eller vinprovning. Matlagningsturerna kan variera från några timmar till en halv dag och de varierar i pris från ca 1000 kronor till 2500. Många av de här värdarna är familjer i deras egna hem eller i små värdshus eller bed and breakfasts. Några av dessa familjer lärs av utmärkta kockar som mest har skrivit italienska receptböcker, sköter och äger restauranger. De är förberedda på att lära dig vilken mat som passar med vilket vin för att skapa den mest utsökta måltiden. Under din semester i Italien kan du lära hur du gör din egna hemlagade spagetti och autentisk tomatsås.

För att hitta mer information om guidade matturer och vinprovning så rekommenderar vi följande länkar:

Great Memories – Matresa Italien

Great Memories – Vinresa Italien

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*