Vegetarisk mat är det som är bäst för miljön!

vegetarian

Vegetarisk mat är det som är bäst för miljön! Varför vill man då äta kött?

Genom att bli vegetarian så vinner vi även massor av hälsofördelar.
Animaliskt avfall innehåller många patogener inklusive salmonella, E coli, cryptosporidium och fecal koliforma, som kan överföras till människor genom vattenavrinning eller gödsel eller touch. Dessutom läggs miljoner kg antibiotika i djurfoder för att påskynda tillväxten av nötkreatur. Detta bidrar till uppkomsten av resistenta bakterier, och gör det svårare att behandla mänskliga sjukdomar.

Hur mycket kött äter vi?

Vi människor äter ca 230 miljoner ton djur per år, dubbelt så mycket som vi gjorde för 30 år sedan.

Vi föder främst upp fyra arter: höns, kor, får och grisar alla behöver stora mängder mat och vatten, avger metan och andra växthusgaser och producerar fysiska sopberg.

Men hur stor miljöpåverkan utgör våra köttätande djur på våra ekologiska system? Svaret är mycket men siffrorna är oklara och omtvistat. 2006 beräknade FN att den kombinerade klimatförändring utsläppen från djur som föds upp för kött var omkring 18% av de globala utsläppen. Detta är alltså mer än bilar, flygplan och alla andra former av transportsätt ihop.

Författarna till rapporten, Livestock’s Long Shadow, har inte bara räknat på metan från rapningar och fisande från boskapen, utan även

  • De gaser som frigörs från det gödsel som de producerar
  • Olja som krävs för att transportera deras kroppar till marknader ofta tusentals mil bort
  • Den el som behövs för att hålla köttet svalt
  • Den gas som används för att tillaga köttet
  • Den energi som behövs för att plöja och skörda de fält som odlar de grödor som djuren äter
  • Pumpa upp det vattnet som djuren behöver

Siffran reviderades uppåt i 2009 av två Världsbanksforskare till mer än 51%, men försök att full hänsyn till köttätande fördöms lika naivt.

Ska studierna baseras på gigantiska amerikanska fabriksgårdar eller på mer hållbar avel i Europa? Bör du inkludera alla utsläpp från skogsröjning? Vad sägs om gödselmedlet används för att odla grödor till foder till djuren, eller utsläpp från stålet behövs för att bygga båtar som transporterar nötkreatur. De växthusgaser som skulle släppas av ersättningsprodukters aktiviteter för att odla mat om vi skulle ge upp kött? Är det rimligt att räkna djur som används för flera ändamål, eftersom de är mestadels i utvecklingsländerna, från att tillhandahålla sko och läder eller transport, och som bara blivit kött när de når slutet av sin ekonomiska liv?

Det är en redovisning mardröm men beroende på hur det görs, livestock’s bidrag till klimatförändringen kan beräknas som låg på 5-10% av de globala utsläppen eller hög som 50% av de globala utsläppen.

Climate Research Network i Storbritannien släppte en rapport på att konsumtion av kött och mejeriprodukter stod för 8% av landets totala växthusgasutsläpp. Med det så räknas, djurhållning som en av de tre största källorna till klimatpåverkande utsläpp och en av de största bidragsgivarna till miljöförstöring.

Befolkningsökning

Befolkningen förväntas öka med 3 miljarder, en förskjutning i utvecklingsländerna gör att de kommer äta mer kött, och globala konsumtionen är på väg att fördubblas under 40 år. Hur mycket mat som vi behöver begränsas inte bara av mängden tillgänglig mark, köttätare behöver betydligt mycket mer utrymme än vegetarianer. En familj från Bangladesh lever på ris, bönor, grönsaker och frukt, samt kan leva på ett tunnland mark eller mindre, medan den genomsnittliga amerikanen, som förbrukar cirka 123 kg kött per år, behöver 20 gånger så mycket mark.

Hur mycket av jorden yta används för köttproduktion?

Ungefär 30% av den tillgängliga isfria ytan av planeten används numera för just boskap eller för att odla mat till boskapen. En miljard människor går hungriga varje dag, men boskap förbrukar nu majoriteten av världens grödor. En studie på Cornell University studie från 1997 fann att cirka 13 miljoner hektar mark i USA användes för att odla grönsaker, ris, frukt, potatis och bönor, men 302 miljoner hektar mark användes för boskap. Problemet är att gårdens djur är ineffektiva omvandlare av mat till kött. Slaktkycklingar är de bästa, som behöver cirka 3,4 kg att producera 1kg kött, men grisar behöver 8,4 kg för att producera ett kilo.
Andra forskare har beräknat att om korn ges till djur i västvärlden istället konsumeras direkt av människor, kan vi föda minst dubbelt så många människor – och möjligen betydligt fler än vi gör nu.

För att göra saken än värre, har vår hunger om att äta djur lett till överflöd av ömtåliga marker och massiva jorderosion och ökenspridning. Överbetning av södra England till höglandet i Etiopien och bergen i Nepal orsakar stor minskning av fertiliteten, liksom översvämningar.

Men siffrorna måste behandlas med försiktighet. Animaliskt gödsel kan vitalisera jorden och miljontals djur lever på marginell mark som är helt olämpliga för grödor.

Men innan vi hoppa till slutsatser och bunta ihop all uppfödning, överväg detta: i västvärlden föds djur upp och föds upp för att skapa så mycket kött som möjligt på kortast tid varefter de slaktas. Men i fattigare regioner, är nötkreaturs, särskilt i torra områden centrala för människors liv och kultur och ofta den enda källan till mat och inkomst för miljontals invånare. Den oupphörliga rörligheten för dessa nomadiska herdar över stora områden är ryggraden i många afrikanska ekonomierna och en ny undersökning från internationella Institutet för miljö och utveckling antyder, en långt mer ekologisk & effektiv metod av jordbruk, än det sättet boskap föds upp i Australien eller USA.

Vilka djur är de mest törstiga djuren?

Grisar är några av de mest törstiga djuren. En medelstor nordamerikanska gris gård med 80.000 svin behov nästan 284 miljoner liter av färskt vatten per år. En ännu större gård, som kan ha en miljon eller fler grisar, kan behöva så vatten som en hel stad.

törstig gris

Jordbruk, som använder 70% vatten tillgängligt för människor, är redan i direkt konkurrens med vatten i städer.

Men efterfrågan på kött ökar, så det blir mindre tillgängligt för både grödor och dricka.

Skogsavverkning 

Globala jordbruksnäringen har i 30 år vänt sig till de tropiska regnskogar, inte för dess virke, utan för mark som kan användas till betesmark för nötkreatur eller odla palmolja och soja. Miljontals hektar av träd har avverkats för att kunna servera hamburgare i USA och djurfoder för gårdar från Europa, Kina och Japan.

I en av de senare rapporterna undersöktes hur mycket utfodring som krävs för vår mat. Jordens vänner uppskattar att omkring 6 miljoner hektar skogsmark per år går åt, dvs ett område som motsvarar Lettland eller två gånger större än Belgiens yta, en liknande areal av torv och våtmarker någon annanstans, konverteras till jordbruksmark per år. Det mesta går till boskap eller åt odling för att mata boskap.

Soja har blivit världens viktigaste gröda för hönsfoder, så branschen driver boskapsfarmar djupare in i skogarna.

Opinionsundersökningar tyder på att 5-6% av befolkningen äter inget kött alls, med många miljoner andra som medvetet försöker minska mängden kött de äter eller bara äta kött ibland.

Men kvantiteterna är fortfarande häpnadsväckande:

Enligt Vegetarian Society, den genomsnittliga britten som äter kött vräker i sig över 11.000 djur över sin livstid: 1 gås, 1 kanin, 4 nötkreatur, 18 grisar, 23 får och lamm, 28 ankor, 39 kalkoner, 1.158 kycklingar, 3 593 skaldjur och 6.182 fiskar.

På grund av detta säger vegetarianer att köttätare får ökad fetma, samt större risk för cancer, hjärtsjukdomar och andra sjukdomar samt ett hål i fickan. En köttdiet anses allmänt dubbelt så dyrt som vegetarian diet.

Den västra ekonomin för djuruppfödning är baserad på olja, vilket är varför det fanns mat upplopp i 23 länder när oljepriset nådde en topp 2008. Varje länk i den kedja av händelser som ger kött till bordet kräver el, från produktion av gödselmedlet på marken till att odla djurfoder, att pumpa vattnet de behöver från floderna eller djupt under jord, till det bränsle som behövs för att transportera köttet i jätte kylda fartyg och snabbköpets hyllor. Enligt vissa studier produceras så mycket som en tredjedel av alla fossila bränslen i USA just mot jordbruket för djur.

Bekämpningsmedel

Någon som har levt nära ett stort lantbruk vet att dofterna kan vara extrema. Bortsett från växthusgaser som metan och koldioxid producerar kor och grisar många andra förorenande gaser.

Globala siffror är otillgänglig men i USA är boskap och djurfoder ansvarig för 37% av bekämpningsmedel, mer än hälften av all antibiotika som tillverkas och en tredjedel av kvävgasen och fosfor i sötvatten. Det genereras nästan två tredjedelar av konstgjord ammoniak, en stor bidragsgivare till surt regn, också av boskap. Koncentrerad lantbruksskötsel bidrar dessutom till ozonförorening.

De nuvarande föroreningarna som oljekatastrofen i Mexikanska golfen är inte det enda problemet som regionen står inför. De flesta somrarna delas mellan 13 000-20 000 kvadratkilometer av havet vid mynningen av Mississippi upp i ”dead zone”. Denna orsakas när stort överskott av näringsämnen från animaliskt avfall, lantbruk, avlopp, kväveföreningar och gödselmedel sopas ner i den mäktiga floden. Detta orsakar algblomning som tar upp allt syre i vattnet till den punkt där nästan ingenting längre kan leva.

Nästan 400 döda zoner med varierande storlek från 1 till över 70, 000 kvadratkilometer har nu identifierats, från den skandinaviska fjordarna till Sydkinesiska havet. Lantbruket är inte den enda boven i dramat, men det är en av värsta.

Lantbrukare 

Industriellt jordbruk dominerar nu den västra boskaps och fjäderfäindustrin, en enda gård kan nu generera så mycket avfall som en hel stad. En ko utsöndrar omkring 40 kg gödsel för varje kilogram ätbart nötkött de består av och när du har många tusen trångt på en liten yta kan effekten bli dramatiska. Deras gödsel och urin blir till massiva avfallslaguner. Dessa avloppsbrunnar klarar inte av detta utan bildar läckor eller översvämningar som förorenar våra underjordiska vattentäkter och vattendrag med kväve, fosfor och nitrater.

Föroreningar i våtmarker 

Tiotusentals mil av floder i USA, Europa och Asien är förorenade varje år. Ett enda spill av miljontals liter av avfall från lantbruk i North Carolina 1995 dödade cirka 10 miljoner fiskar och tvingade fiskerinäringen att stänga av 364,000 hektar av kustnära våtmarker.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*